Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

«ανδρογυνική σύντηξη»

Βλέπετε αυτό το σύμβολο. Μα φυσικά το βλέπετε. Παντού. Σε καφετέριες, εστιατόρια, νοσοκομεία, αποδυτήρια,τουαλέτες, μπλούζες, μπρελόκ κ.α. Η διαφοροποίηση που απεικονίζει αυτό βρίσκεται παντού, σε οτιδήποτε ανθρώπινο, διέπει κάθε πράξη και σκέψη σαν εγκεφαλικό τατουάζ.
Νομίζω ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε πίσω από αυτό, στις τραγικές ιστορίες ανθρώπων που δεν βρίσκουν τους εαυτούς τους σε κανένα από τα δύο κυρίαρχα φύλα, όπου το ένα καταπιέζει το άλλο και τα δύο καταπιέζονται από την κατασκευή των έμφυλων ρόλων. Πρέπει να βρούμε τις διαδικασίες που το θεσμίζουν και το δικαιώνουν ώστε να παραμένει σταθερό κι αλώβητο στο χρόνο, δικαιώνοντας τις έμφυλες εξουσίες...

πάνω στα σώματα μας.









Προς τα τέλη του 1599 μια γυναίκα από την Ντόλ, η επονομαζόμενη Αντίντ Κολά διώχθηκε με την κατηγορία ότι παρουσίαζε διάπλαση η οποία, αν εξετάσουμε τις λεπτομέρειες που συμπεριλαμβάνονται στο φάκελο της υπόθεσης, πρέπει να ήταν περίπτωση παρόμοια με της Μarie le Marcis (ερμαφρόδιτο άτομο). Οι γιατροί κλήθηκαν να προχωρήσουν σε εξέταση, κατέληξαν πώς το ελάττωμα που είχε η Αντίντ Κολά στη σεξουαλική διάπλαση ήταν το αποτέλεσμα κάποιας αποτρόπαιας συνδιαλλαγής με τους δαίμονες. Τα συμπεράσματα αυτά ήταν σύμφωνα με την κατηγορία και η Αντίντ Κολά στάλθηκε πίσω στη φυλακή. Υποβλήθηκε σε ανάκριση: βασανίστηκε, αντιστάθηκε κάποιο καιρό, αλλά νικημένη από τρομερούς πόνους, αποφάσισε στο τέλος να ομολογήσει."Ομολόγησε -λέει ο χρονικογράφος πώς είχε εγκληματικές σχέσεις με το Σατανά και κάηκε ζωντανή στην κεντρική πλατεία της Ντόλ".

Μισέλ Φουκώ -Οι μη κανονικοί
Παραδόσεις στο Κολέγιο της Γαλλίας, 1974-1975



Υπάρχει κάτι που οι ειδικοί περιγράφουν σήμερα ως «διαταραχή της σεξουαλικής διαφοροποίησης». Παρόλο που αναγνωρίζω στρατηγικές ελέγχου της κοινωνίας στις διάφορες κατηγοριοποιήσεις και στατιστικές , νομίζω ότι έχει σημασία να αναφέρουμε ότι το 1 στα 5.000 άτομα είναι "ερμαφρόδιτο" και κατατάσσεται στην κατηγορία των "μη κανονικών".
Αυτή η πληροφορία αναφέρεται για να δούμε πόσο λίγα πράγματα γνωρίζουμε για ένα ζήτημα που αφορά χιλιάδες ανθρώπους .

Τα "μη κανονικά άτομα" είναι τα μη "ορατά άτομα". Τα άτομα που αμφισβητούν με τα σώματα τους τον κυρίαρχο (επιστημονικό ή μη) λόγο. Η "συνουσία με τον σατανά "του τότε ονομάζεται πλέον «διαταραχή της σεξουαλικής διαφοροποίησης» και αφορά σώματα προς χειρουργική διόρθωση για να "υιοθετήσουν βιολογικά " το ένα από τα δύο κυρίαρχα φύλα προκειμένου να το επιτελέσουν, καθώς η σεξουαλική απροσδιοριστία μπορεί να προκαλέσει κλυδωνισμούς στα θεμέλια ενός συστήματος όπου τα πάντα έχουν κατασκευαστεί από τον άντρα και τη γυναίκα για τον άντρα και τη γυναίκα.
Τα άτομα εκείνα που οι κοινωνίες με τους διάφορους μηχανισμούς εξουσίας (θρησκεία, οικογένεια, επιστήμη) τα έριξαν στα μαύρα σκοτάδια της πραγματικότητας.
Πλέον οι θεϊκές προσταγές έγιναν επιστημονικά κελεύσματα και ναι, είναι αλήθεια, κάθε κοινωνία έχει δημιουργήσει τα τέρατα της, τις εξαιρέσεις που θα επιβεβαιώνουν το δυαδικό σύστημα. Κι έτσι δείχνοντας τη θολότητα του τι δεν πρέπει να είσαι καταδεικνύεται ο έμφυλος μονόδρομος που έχεις να διανύσεις,
χωρίς αποκλίσεις.






ΥΓ: Υπάρχει μάλλον μια- σχετική με την ανάρτηση- ωραία ταινία που μου σύστησε η αγαπημένη συγκάτοικος Τ. Το "Μαύρο Λιβάδι" του Βαρδή Μαρινάκη. Αν τη δείτε σε κανα τόρρεντ σφυρίστε το και σ' εμάς. Ωστόσο πάρτε μια γεύση από το trailer. Πολύ καλή (φωτογραφία) για να είναι Ελληνική (ταινία)..


6 σχόλια:

Papatragos είπε...

http://www.google.gr/search?hl=el&client=firefox-a&hs=Gjh&rls=org.mozilla%3Aen-GB%3Aofficial&q=%CE%BC%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF+%CE%BB%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%B4%CE%B9+torrent&aq=0&aqi=g2&aql=&oq=%CE%9C%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%BF+%CE%9B%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%B4%CE%B9+&gs_rfai=

...Και την καλησπέρα μου ;)

ΣΜΗΝΝΕΦΑ είπε...

Οου θενκς α λοτ και καλημέρες!

γοωργής είπε...

Χμμμ! Κάποια διαβάζει το καινούργιο βιβλίο του Φουκώ. Καλή φάση.
Θα πρέπει να είναι πολύ ενδιαφέρον.

Μα 1 στα 5000 άτομα, απίστευτο.
Τέλος πάντων...καλό μεσημέρι!

γοωργής είπε...

Χμμμ! Κάποια διαβάζει το καινούργιο βιβλίο του Φουκώ. Καλή φάση.
Θα πρέπει να είναι πολύ ενδιαφέρον.

Μα 1 στα 5000 άτομα, απίστευτο.
Τέλος πάντων...καλό μεσημέρι!

Utopia είπε...

Ursula Biemann:performing the border

...μεσημεριάτικα :)

ΣΜΗΝΝΕΦΑ είπε...

Ναί,πολύ ενδιαφέρον βίντεο. Το είχα δει στο περσινό 3ήμερο του θερσίτη.

Και το καινούργιο βιβλίο του Φουκώ είναι πολύ ενδιαφέρον, όσο έχω διαβάσει μέχρι στιγμής, δεν το έχω διαβάσει ολόκληρο.
ΝτομεΤΑΧΙ στην εποχή της κρίσης οι 'μη κανονικοί' έχουν αρχίσει να πληθαίνουν, ειδικά όσων αφορά άτομα με 'ψυχικές ασθένειες'.Λογικό!Με τόσα προβλήματα πώς να μη σου γυρίσει το μάτι!


Τι να πω...για αυτά τα μεσημέρια?